Tuesday, June 15, 2010

VNITRNí POUŽITí

Čerstvé, tepelně upravené plody se doporučují při
ateroskleróze, srdečních a cévních onemocněních, dně
a otocích. Způsobují aktivní vylučování cholesterolu a kyseliny
močové.
POZOR!
Pro vysoký obsah solani
nu baklažán není vhodný
ke konzumaci zasyrova.
(Musa sapientum)
Banánovník je bylina s hustě
rostoucími výhonky. Z každého
vyrůstají obrovské podlouhlé listy,
které dosahují až 4,5 m délky. Na
vrcholku na dlouhém treni vyrůstá
květenství, z kterého se pak vyvíjí
ovoce - trsy žlutých, červených
nebo zelených banánu. Jeden trs
se muže skládat asi ze dvanácti
hroznů, z nichž každý má přes tucet
banánů. Je to jedna z nejplodnejších jedlých
rostlin a z hlediska
výživy má velmi hodnotné
plody.
Banánovník pravdepodobně pochází
z východní ajižní Asie, znali
ho už staří Egypťané, kteří pěstovali
jeho etiopskou odrůdu, vhodnou
k vaření. V teplých oblastech
banánovníky potřebují úrodnou,
težkou půdu a velmi vlhký vzduch.
I ty nejmenší mrazíky banánovníku
škodí.

Labels: