Monday, May 10, 2010

Arašídy

VNITRNí POUŽITí
Odvar z plodu anýzu se používá pri chorobách horních cest dýchacích,
pusobí jako expektorans, tj. usnadnuje odkašlávání a uvolnuje hlen, redí
sliz, který zustává na pruduškách; má stimulující vliv na proces laktace u
kojících žen (pusobíjako prostredek podporující sekreci mléka, tj.laktagogum).
Anýzová silice usnadnuje vylucování plynu, zabranuje plynatosti, má vliv na
uvolneníhladkých svaluzažívacího traktu, nekdy vyvolává ríhání.U ledvinových
onemocnení se anýz používá jako mocopudný prostredek, pomáhá rovnež
pri nervovém napetí a predmenstruacních stavech. Lihový extrakt z anýzu
podávaný pred jídlem zvyšuje chut k jídlu a zlepšuje trávení.

(Arachis hypogaea)
Arašídy jsou lusky podzemnice
olejné (Arachishypogaea).Podzemnice
patrí k rodu dvoudeložných
rostlin.Je známocelkem 9druhutéto
rostliny, rostoucích ve volné prírode
hlavne v jižní Americe, zejména
v Brazílii.Jako významnáprumyslová
plodina se však podzemnice
olejná pestuje v tropech a subtropech
po celém svete. Arašídy,
nazývané nekdy také burskými
oríšky, nejsou orechy
v pravém slova smyslu.
Jde o lušteninu podobnou
napr. sóji. Lusky
podzemnice olejné vyrustají
pod zemí na
dlouhých úponcích. Pojmenování
"burské oríšky"
dostaly podle krestníhojména
Búr.
RECEPT NA PŘÍPRAVU
ARAŠíDOVÉHO MÁSLA:
Velmi oblíbené, zejména v USA, ale poslední
dobou stále známejší i u nás, je arašídové
máslo. Je zdravé a velmi výživné. Chcete-Ii si
je pripravit doma, potrebujete asi 125 g
oloupaných, cerstve lehce opražených arašídu,
které rozmixujete. Pridáte 1-2 lžíce oleje, pak
znovu mixujete, až získáte hladkou nebo mírne
krupavou hmotu. Z uvedeného množství obdržíte
asi 60 g arašídového másla, které mužete
mazat na chléb a pecivo nebo použít k príprave
zákusku.

Labels: