Friday, May 07, 2010

angrešt

VNITRNíPOUŽITí
« Cerstvý nebo mražený angrešt je bohatým zdrojem vitaminuC
doporucovaného pri nachlazení a chripce. Vitamin C je silným
antioxidantem, pomáhá lécit astmatické stavy, zánet prudušek,
zánetlivé stavy ruzného druhu, kardiovaskulárnínemoci. Zavareniny
z plodu angreštu chrání pred pusobením viru. Angreštový kompot
se v lidovém lécitelstvídoporucoval pri horecnatých onemocneních.
VNEJší POUŽITí
«Prípravky z plodu angreštu mohou
být použity pri zánetlivých kožních onemocneních.
Obklady z plodu angreštu
by se však nemely prikládat na odreniny
a otevrené rány na kuži. Angrešt se také
pridává do výživnýchbalzámu na vlasy.
I
1
2
I
~Ýz
(Pimpinella anisum)
Bedrník anýz, bežne nazývaný
anýzem, pochází z Egypta a Malé Asie.
Je to jednoletá bylina. Její lodyha
dosahuje výšky 50 cm. Roste na
místech slunných a chránených pred
vetrem.Dává prednost zásaditépude
obsahující velké množství vápna.
V dobe dozrávánívyžaduje vysokou
teplotu.Aromatickédvojnažky,které
se používají jako korení, obsahují
kolem3%anýzovésilice.Jako lécivá
rostlina a takéjako korení dopeciva,
jídel a nápoju byl anýz používán již
Egyptany kolem 1500 let pr.n.I.
Rímanéjej ocenovali jako prídavek
VNEJší POUŽITí
~ Silice z anýzových semen
je soucástíústníchvod a kloktadel,
zubních past a parfému.
do mustacea - aromatického peciva
podávaného na konci hostiny pro
zlepšení trávení. V Recku se
kjídlu podávásilnevychlazený
anýzový likér
nazývaný ouzo.
ti
Odvar z anýzu slazený medem pomáhá pri
dyspepsii (zvýšeném vylucování žaludecních
štáv provázeném casto nechutenstvím).

Labels: