Tuesday, May 25, 2010

Avokádo

VNITŘNí POUŽITí
Avokádo se doporucuje u anémie, žaludečnestřevních
onemocněních, aterosklerózy, cukrovky.
V poslední době v něm byla objevena rostlinná
antibiotika, proto je vhodné i jako preventivní
prostředek proti střevním infekcím. Je také
považováno za afrodiziakum,
velmi kvalitního nevysychavého
oleje (do30%), asi 4%bílkovin, 1%
cukru, dusíkaté látky,minerální látky
a tanin. Plody jsou bohaté na provitamin
A a vitaminy Bt, B2,E, D, K,
PP,pouze obsah vitaminu Cje zanedbatelný.
Avokádo se konzumuje čerstvé
(muže se také zmrazit) - používá se
do zeleninových salátu, ale i k přípravě
majonéz, zmrzlin a koktejlu.
Může se podávat s horčicí či jen
podélně rozkrojené, s vyjmutou peckou,
osolené nebo okořenené, případně
pokapané citronem. Avokádový
olej se používá v kosmetice.
VNEJší POUŽITí
« Pro svůj vysoký obsah kyseliny pantotenové se
výborně hodí k léčení kožních nemocí a vypadávání
vlasů. Přidává se do různých kosmetických výrobků -
koupelových olejů pro suchou pleˇt, do mastných
krému apod.

(Solanum melongena)
Baklažán je stará kulturní rostlina
původem z malajského poloostrova.
Za jeho původní mateřskou rostlinu
se považuje lilek šedivý, který roste
planě v tropické Africe a od Egypta
až dojihozápadní Asie.V Evropě se
začal postupně pěstovat ve 13.a 14.
století. Dnes je nejrozšírenejší v Číne,
Japonsku,Indii, Íránu a Turecku,
v menším rozsahu se pěstuje ve
všech zemích s teplým klimatem.
Baklažán (botanický název - lilek
vejcoplodý)je jednoletá bylina z čeledi
lilkovitých s mohutnou vzpřímenou,
rozvětvenou, 50-150cm
vysokou lodyhou, která částecne
dřevnatí.

Labels: