Tuesday, May 11, 2010

VNITRNí POUŽITí

Plody podzemnice olejné se využívají
zejména v kuchyni jako potravina. Jsou velmi
výživné - obsahují 60-70 % tuku a 23-37 %
bOkovin.Z arašídu se vyrábí výborný arašídový
stolní olej, nadzemní cást rostliny a pokrutiny
jsou cenným krmivem. Prestože obsahují
mnoho zdraví prospešných látek, v ceské
labužnické ani v dietní kuchyni se arašídy
prOišneuplatnují. Pražené mohou být použity
ve studené kuchyni nebo pri príprave ruzných
zákusku a cukrovinek.
(ilPARTYCOK
(Cynarascolymus)
V dnešní dobe už artycoky nerostou
plane.Pestujísehlavnejako zelenina.
Zemí jejich puvodu je pravdepodobne
Etiopie, odkud se dostaly do
Egypta. Dodnes mužeme obdivovat
obrazy artycoku na staroegyptských
umeleckýchdílech.
Artycokje vytrvalá rostlina z celedi
hvezdnicovitých. Rovná lodyha
s belavým ochlupením dorustá do
výšky 2 m. Velké, zespod šede
plstnaté listy tvorí u násady lodyhy
širokou ružici. Listenyjsou strechovite
složeny v nekolika radách.
Vnejšíjsou bodlinaté. Kvety artycoku
tvorí velké úbory, které vyrustají
na vrcholcích krátkých rozvetvených
výhonku.
Pri pestování artycoku není rostlinám
dovoleno se plne vyvinout do
kvetu, protože za luxusní pochoutku
jsou považovány mladé dužnaté
úbory. Jí se pouze kvetové lužko
a spodní cásti zákrovních listenu.
Artycoky chutnají výborne zasyrova
Gejichchut je podobná vlašským
orechum) i varené nebo smažené.
Jedlé jsou také mladé artycokové
výhonky. Jsou znamenitou surovinou
pro zeleninové saláty z cerstvé
i konzervované zeleniny, a prísadou
do mnoha omácek. Vefytoterapii se
používá list.

Labels: