Thursday, November 30, 2006

Pak rybky zbavíme hlav

(uschováme do mrazáku na polévku) a vnitřností. Dobře je umyjeme a necháme okapat. Máme-li rybek větší množství, nemusíme je solit jednotlivě a obracet hřbety dolů, aby dobře solí prosákly, ale doporučujeme je nasolit solným nálevem. Na 5 kg ryb dáme asi 3 litry vody, ve které dobře rozmícháme asi 1/4 kg soli. Větší ryby můžeme již před vložením do láku naporcovat, menší necháme celé, nebo v půlkách. Musíme si uvědomit, že čím menší ryba, tím kratší doba nasolení. Též hraje svoji roli teplota. Platí - čím vyšší teplota, tím kratší doba lákování. Takže ryby, které máme k dispozici, necháme v solném láku max. 7 – 9 hodin. V pátek odpoledne nás soused obdařil, ryby jsme opracovali, nalákovali, dali v láku do lednice, no a v sobotu ráno můžeme pokračovat.