streva
Konečným oddílem trávicí trubice je tlusté střevo o délce asi 1,5 m šířce 5 - 7 cm. Sliznice tlustého střeva nemá klky, jen nízké řasy. Začíná jako slepé střevo, jehož slepým výběžkem je apendix - červovitý výběžek. Tlusté střevo potom dále pokračuje třemi dalšími oddíly: Tračníkem (vzestupným, příčným a sestupným). Konečným oddílem tlustého střeva je konečník. Konec trávicí trubice tvoří řiť, řitní kanál.
Tlusté střevo se plní 4 - 8 hodin po požití potravy. Neprodukuje žádné trávicí enzymy. Shromažďují se v něm nestrávené a nestravitelné zbytky potravy. Hlavní pochody, které v tlustém střevě probíhají, je vstřebání solí a vody. Sodné ionty se dostávají prostřednictvím aktivního transportu ze střeva do krve. Tím zde vznikají osmotické gradienty, na jejichž základě se vstřebává voda. Téměř všechna požitá voda spolu s vodou z trávicích šťáv a hlenu (za 24 hodin se vyloučí v celém trávicím traktu 4 - 6 l tekutiny), se střebává do krevního oběhu. Tím se obsah střeva zahušťuje.Působením bakterií normálně přítomných v tlustém střevě, zde probíhají kvasné a hnilobné procesy. Přitom vznikají i některé plyny (oxid uhličitý, metan, amoniak, sulfan), které jsou příčinou plynatosti. Kvasné bakterie zkvašují sacharidy a v malém množství i těžce stravitelnou celulózu. Hnilobné bakterie rozkládají aminokyseliny. Činností bakterie Escherichia coli se vytvářejí některé vitamíny, zejména B12 a K, které se z tlustého střeva vstřebávají.
Tlusté střevo se plní 4 - 8 hodin po požití potravy. Neprodukuje žádné trávicí enzymy. Shromažďují se v něm nestrávené a nestravitelné zbytky potravy. Hlavní pochody, které v tlustém střevě probíhají, je vstřebání solí a vody. Sodné ionty se dostávají prostřednictvím aktivního transportu ze střeva do krve. Tím zde vznikají osmotické gradienty, na jejichž základě se vstřebává voda. Téměř všechna požitá voda spolu s vodou z trávicích šťáv a hlenu (za 24 hodin se vyloučí v celém trávicím traktu 4 - 6 l tekutiny), se střebává do krevního oběhu. Tím se obsah střeva zahušťuje.Působením bakterií normálně přítomných v tlustém střevě, zde probíhají kvasné a hnilobné procesy. Přitom vznikají i některé plyny (oxid uhličitý, metan, amoniak, sulfan), které jsou příčinou plynatosti. Kvasné bakterie zkvašují sacharidy a v malém množství i těžce stravitelnou celulózu. Hnilobné bakterie rozkládají aminokyseliny. Činností bakterie Escherichia coli se vytvářejí některé vitamíny, zejména B12 a K, které se z tlustého střeva vstřebávají.
<< Home