Monday, September 12, 2005

Doporucuju

Pravidelnost: Velký důraz by měl být kladen na pravidelnost cca. 6 x denně, dle možností ve stejných časech a rozestupech, se zaměřením na racionální výživu s omezeným příjmem nasycených tuků a „rychlých“ cukrů a dále na pravidelný pitný režim (2 - 4 l/den dle zátěže, venkovní teploty a ostatních okolností).

*

Tzn. denní příjem energie je rozdělen do 6 přibl. stejných dílů (3 hlavních a 2 - 3 menších) s poměrným obsahem B:T:S. Udržujeme si tím rovnoměrnou hladinu krevního cukru (GI) - mimo jiné nemáme nutkání k přejídání, zvýšené chuti na sladká a "moučná" jídla. (GI je závislý i na druhu přijímaných potravin), organismus si také zvykne na pravidelné doplňování energie a nebude si tvořit zásoby (tuky) = tělo v harmonii. Dbejte na příjem potravin zejména nižšího až středního GI. Potraviny s vysokým GI. konzunujte pouze v malých porcích s odstupem času nebo je kombinujte s potravinami s nižším GI - vyhnete se tak ukládání nevyužité energie ve formě tuku (nedodržování bývá příčinou nahromaděného podkožního tuku i u jedinců, kteří sportují a zdravě se stravují).
Vzhledem k energii a stavebním látkám: Doporučuji v tréninkový den vyšší příjem sacharidů a nižší příjem bílkovin, v den volna opačně.
Pro ochranu zdraví, fyzickou kondici a navození zrychlení metabolismu: (Zejména u redukce) nedělenou pestrou stravu (zelenina, ovoce, ořechy, kvalitní dobře stravitelné bílkoviny – kuřecí, rybí, libové hovězí, dary moře, sója, dále pak těstoviny, rýži, brambory, celozrnné pečivo, mléčné zakysané výrobky, jogurty, ...)